Такова различен мента
За около 2 седмици, I цъфтеж мента. Това растение е една от любимите ми. Мента етерични масла вдъхновява и актуализации. Mint е толкова гъвкав, че тя може да се използва в медицината, парфюм, готвене. Не само чай с мента може да повдигне настроението ви, но и месо с мента възприема по съвсем различен начин. А преди няколко години съпругът ми майка след топлинна обработка и с пълнеж от мента, тъй като аз съм убеден, че месото не се развалят мента.Съдържание
Мента - многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Мента различава от други растения уникален освежаващо, като хладен аромат, и всички, защото листа от мента съдържат специални масла.
Мента е известно, че хората в древна Гърция, египтяните го поставят в фараона гробница, а тя получава името в чест на ченгетата нимфата се превърнаха в едно растение със студена, но наистина великолепен нежен, освежаващ аромат.
засаждане мента
Засаждането мента трябва да се появят през април или през лятото, в началото на август. Имайте предвид, че това е много бързо развиващ се и може да оцелее други растения.
Мента предпочита хлабав плодородна почва с много светлина. Ръсти да на варовикови почви, но ароматът няма да бъде твърде silnym.U Аз абсолютно мента расте на сянка, между брези ТУИ, беседка и езерото. Аз наторяване на почвата там е доста дълъг период от време, но в мента все още не е засегната. Добре възпитани мента чувствах между зърнастец дърво. Тежките глинести почви с застояла вода мента няма да оцелее.
Парцел трябва да се почиства от плевели и добавяне на органични и минерални торове (обикновено Нося по схемата върху опаковката). Ако суров терен, е необходимо да се направи билото над влагата да се изпари по-добре, ако на земята, а напротив, изсъхва бързо, направете ниско билото на вода отседнали вече в тях.
След засаждане, вода необходимостта от мента. Когато пося семената му, аз се хвърли в канал на билото, пося семената и покрити с пръст, малко мулчиране.
възпроизвеждане мента
Най-популярният метод сред любители градинари, разбира се, на семето. Посейте мента може да бъде директно в земята, и могат да бъдат засадени в саксии у дома и след това, засадени в градината или в саксии напускат.
Мента също добре се размножава коренови издънки с възобновяването на бъбреците, когато те вече са около 5 листа. Изрежете издънките са поставени в хребети и prisypaya земята, напоени, след кратко време те се вкореняват. Този метод е подходящ за типа на предаване и клас свойства.
Видео: Mint супа топчета рецепта от главния готвач / Иля Lazerson / азербайджански кухня
Грижа мента
Основна грижа за мента е плевене, разрохкване на почвата, поливане. Неговата мента аз полива 2 пъти в месеца през лятото.
Торене азот-фосфор торове по време на вегетация няма да е излишно.
На всеки три години, земя струва да се повтори, тъй като плевели насърчава загуба на ментови растения.
През есента на почвата е на стойност по-добре zamulchirovat сушата или клонове подслон смърч, слама.
Събиране и съхранение на мента
Mint вече събрани в първата година на засаждане. Преди цъфтежа разкъсване мента листа за сушене, в този период, листата са наситени най-полезни вещества. Трябва да изсъхне на връзки в сянка. Ние обикновено ги подсушете на тавана под покрива. Това мента запази вкус и аромат през зимата.
По избор пир и пресни билки, за това е необходимо да се намали промива и пуснати на контейнера тънък влажна тъкан в хладилник, се поставят без тъкан, но поддържа при 0 ° С.
видове мента
Хората могат да бъдат наречени Драголюб мента, Перекоп bezhava, но каквото и да се нарича, той използва много хора. Роуд мента има много различни видове. Признавам, засадени мента от любов към самото растение, но това е прекрасно, за да украсят нашия малък квартал езерце, започнете може би, това е с този тип.
мента
Получава се чрез избор Agnglii вече от 16-ти век. Този тип мента - многогодишни, че може да расте около 1 м височина. Височината на моя мента много по-скромен. Листата са ярки, сочни зелен цвят. Корените се намира на дълбочина около 15 см, са възли, от които много малки корени. Цветето на моята мента бледо лилави цветя, но те също могат да бъдат лилаво или бледо розово. Събрани цветя в шипове, подобни на съцветия. Тя започва да цъфти мента от юни до август, но мисля, че тази година ми мента разцвет все още остава половина седмици.
Мента е богат на сортове и интересни сортове:
- Лимонена мента (Mentha Piperita var.citrata) - да не се бърка с Мелиса, която често е наричана още "лимон мента." Има много разновидности: лимон, портокал, бергамот и други цитрусови нюанси вкуса.
- Тюрингия мента (Mentha Piperita var.multimentha) - Това разнообразие има много ясно изразен аромат на ментол.
Поле мента (Mentha Arvensis)
Mentha Arvensis много често расте в горския пояс, в Русия в природата може да се намери почти навсякъде. Този вид обича влага, така че расте по бреговете на реки и езера, но в нивите и ливадите, че е възможно да се срещнат свободно. Гледката дългосрочно. Растение от около 50 см височина, издълбани листа закръглени, продълговати или яйце форма.
Видео: Шоколад натруфен с мента
Apple мента (Mentha suaveolens Variegata)
Тази форма се отнася също до мента многогодишни растения. Той е много бърз и силно нараства. Листата изсъхнали, мека с бял кант по ръба. Тази мека мента излъчва необичайно вкус.
Мента ябълчна, rotundifolia или мента (Mentha rotundifolia)
Този вид мента е много обичан в готвене и хранене, което се дължи на факта, че има деликатен аромат и вкус. Как ще заглушен аромат на мента с нотка на ябълка, касис листа, ананас. Отглеждане височина храст на около 55 сантиметра. Многогодишно.
Има огромен брой видове мента, много различни по вкус и мирис, а дори и повече сортове мента с различни цветове и аромати: шоколад, джинджифил, банан, ябълка, портокал, ананас, грозде и сложен състав. И си мислиш, ментата - това просто растение? :)
- Мента
- Две мента, за да се даде
- Вода мента
- Отглеждане на мента в градината и домакинството
- Бергамот мента
- Полезните свойства на Мента
- Мента листа
- Мента: Имоти
- Полезните свойства на мента
- Моят ароматно мента
- Мента в нашата градина
- Много любители на мента!