ProSadGuru.com

Ligularia разновидности: интервю на селекционера Серж Фафара

Серж ФафараВ началото на 2007 г., в продажбата започнаха да се появяват един след друг нови разновидности на серия от Ligularia Озирис (Osiris). Тези нови елементи са родени в близост до Монреал, в детската стая на канадската лозаря и хибридизатор Серж Фафара

Кратка история

Ligularia избор Серж Фафара занимава от 1995 г. - в продължение на 16 години! Преди това в продължение на три години, той е събрал колекция от видове и сортове от вида Ligularia (Ligularia) И в близост до него. На 11 години, той просто пресича, сееше, гледах и избран без да влиза в културата на всяка от получения разсад - след като новият сорт трябва да е наистина ново, а не само да има различно име, малко се различава от своите предшественици. През 2007 г. беше първата продажба на разнообразието на Озирис серия - `Озирис Fantaisie`. Той е очарован всички компактен навик, необичайната форма на петура. През 2008 г. той бе последван от `Озирис Кафе Ноар`Листата същата форма, но с Прераждане боядисани в пурпурно-кафяв цвят. Въпреки това, този въпрос не отиде точно така, както беше обявено в съобщения - обещано от Дарвин Растения `Озирис Pure Fantaisie` със зашеметяваща пъстри листа не се появи до момента. През 2010 г. на вътрешния пазар са станали известни podroschenny микроразмножаване материал в касетите на два вида: `Озирис Evolution`And`Озирис Шам`. И двете разновидности на заоблени листа с форма на сърце база, красив контрастен жилки, промяна на цвета през целия сезон.

- Серж, правиш хибридизация за дълго време. Какви растения работите?

- Започнах през 1987. В Европа и САЩ имам патент върху Ligularia и маргаритка също регистрирани сортове божури и домакин. Работя с много видове, по-специално с Hepatica, Glaucidium palmatum, с домакини, ехинацея, божури, daylilies, японски ириси.

- Какво ви накара да се обърне внимание на Ligularia - от увереността, че хората просто няма да са готови да ги поставя в градината си, но също така и за търсене на нови елементи, чакат за продължаване на поредицата?

- Преди петнадесет години, аз забелязах, бяло петно ​​на едно от растенията, от саморасъл `Othello`, и в същото време да не изглежда болен. И това ме накара да мисля за провеждане самоопрашване на този случай. Отне седем години, преди да видите резултати, достойни за внимание. От момента, в който стана уверен, че фенове и колекционери ще се интересуват, и без значение колко време ще е необходимо да се работи, защото там не са били дори само една пъстра Ligularia на пазара.

- Имаше опасения, че необичайно Ligularia не може да се конкурира с домакините?

- Ни най-малко, защото те са напълно различни растения, въпреки че те растат и двете в сянка и частична сянка. Те могат да бъдат перфектно комбинират помежду си в съставите.

- И някой друг замесен в хибридизация Ligularia?

- Най-вероятно, да, но аз лично никой не е чувал.

- Растенията с пъстри листа доста трудно да се поберат правилно в цветната градина - те не разполагат с естествен вид, понякога твърде екстравагантно. Какви правила ще помогне да се избегне сайта превръща в юрган?

- Точно както с домакините, това е проблем на здравия разум: това е необходимо, за да може да се използва пъстра растения като светли петна, разумно разпределени между тъмни петна. И избегне съседство пъстри растения с много по-различна растителност. Но това е въпрос на вкус, винаги решен дизайнер - последната дума за него (или нея). Използвайте градински растения с пъстра листа не е лесно, там са нужни чувство за мярка и художествен вкус.

- пристанищата е цялостния вид на Ligularia то цъфти?

- Аз обичам себе си цветя Ligularia, най-вече защото те цъфтят в края на лятото, когато градините с трайни насаждения, често изглеждат като в продължение на няколко пуста. Жълтите цветове Ligularia и в унисон с най-зелените и бордо листата на някои сортове. Що се отнася до пъстри, това се случва, че някои градинари не обичат цъфтеж, и те отреже стебла цвете.

- Вярно е, че през зимата издръжливост Ligularia ли е по-различно? Ние в района на Москва се случва, че някои тенденции са убити през зимата.

- Ние имаме едно и също нещо се случва в сериозността на нашите зими. Понякога, след тежка зима, някои Ligularia есен, независимо от толерантни сортове.

Има ли провал -Byvayut - растение (или клас), което ти се възхищавам, остава непотърсени на пазара, които се продават слабо?

- Това се случва много рядко, защото Ligularia, че ние сме пускането им на пазара, показано по-рано в нашите градини и да се умножават, ние само тези, които са много популярни сред посетителите.

- Какво се случва в света на събиране на декоративни трайни насаждения?

- Тъй като нашата вегетационен период е кратък, зеленина играе толкова важна роля, тъй като цветята. Листа има и предимство - тя запазва своята красота през лятото. Той отдавна разбрах японците, те отдавна предпочита цвят на листата, доказателство - на своите прекрасни и уникални градини.

- Що за култура може да участва в intergeneric хибридизацията с Ligularia? Можете да ги пресече с представители на други родове, като Kakalia akanitolistnoy (Syneilesis (Cacalia) aconitifolia)?

- Не знам. По принцип е възможно кръстосване на генетично близки видове, което е, принадлежащи към едно и също семейство. Д-р Ито Toiki доказа го пресече тревисти и дървесни божури на. Аз самият е бил успешен междувидова хибридизация - получите нулата `Озирис Fantaisie`С една от разновидностите на Ligularia японски.

- Серж, и вие участвате в експедициите на ботаническите да намерите обещаващи нови растения?

- В моята страна - разбира се. И ако ме покани, аз с удоволствие ще пътува и твоя. Благодарим ви за проявения интерес към работата ми и да ми растения. Ще се радвам да ви видя в моите градини и оранжерии, ако дойдете в Квебек.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

Ligularia KempferLigularia Kempfer
Ligularia VorobyovaLigularia Vorobyova
Ligularia ФишърLigularia Фишър
Ligularia sibiricaLigularia sibirica
Ligularia ВихаLigularia Виха
Ligularia УилсънLigularia Уилсън
Ligularia TangutLigularia Tangut
Ligularia AngustifoliaLigularia Angustifolia
Ligularia TangutLigularia Tangut
Ligularia ХесLigularia Хес