Ligularia разновидности: интервю на селекционера Серж Фафара
В началото на 2007 г., в продажбата започнаха да се появяват един след друг нови разновидности на серия от Ligularia Озирис (Osiris). Тези нови елементи са родени в близост до Монреал, в детската стая на канадската лозаря и хибридизатор Серж ФафараКратка история
Ligularia избор Серж Фафара занимава от 1995 г. - в продължение на 16 години! Преди това в продължение на три години, той е събрал колекция от видове и сортове от вида Ligularia (Ligularia) И в близост до него. На 11 години, той просто пресича, сееше, гледах и избран без да влиза в културата на всяка от получения разсад - след като новият сорт трябва да е наистина ново, а не само да има различно име, малко се различава от своите предшественици. През 2007 г. беше първата продажба на разнообразието на Озирис серия - `Озирис Fantaisie`. Той е очарован всички компактен навик, необичайната форма на петура. През 2008 г. той бе последван от `Озирис Кафе Ноар`Листата същата форма, но с Прераждане боядисани в пурпурно-кафяв цвят. Въпреки това, този въпрос не отиде точно така, както беше обявено в съобщения - обещано от Дарвин Растения `Озирис Pure Fantaisie` със зашеметяваща пъстри листа не се появи до момента. През 2010 г. на вътрешния пазар са станали известни podroschenny микроразмножаване материал в касетите на два вида: `Озирис Evolution`And`Озирис Шам`. И двете разновидности на заоблени листа с форма на сърце база, красив контрастен жилки, промяна на цвета през целия сезон.
- Серж, правиш хибридизация за дълго време. Какви растения работите?
- Започнах през 1987. В Европа и САЩ имам патент върху Ligularia и маргаритка също регистрирани сортове божури и домакин. Работя с много видове, по-специално с Hepatica, Glaucidium palmatum, с домакини, ехинацея, божури, daylilies, японски ириси.
- Какво ви накара да се обърне внимание на Ligularia - от увереността, че хората просто няма да са готови да ги поставя в градината си, но също така и за търсене на нови елементи, чакат за продължаване на поредицата?
- Преди петнадесет години, аз забелязах, бяло петно на едно от растенията, от саморасъл `Othello`, и в същото време да не изглежда болен. И това ме накара да мисля за провеждане самоопрашване на този случай. Отне седем години, преди да видите резултати, достойни за внимание. От момента, в който стана уверен, че фенове и колекционери ще се интересуват, и без значение колко време ще е необходимо да се работи, защото там не са били дори само една пъстра Ligularia на пазара.
- Имаше опасения, че необичайно Ligularia не може да се конкурира с домакините?
- Ни най-малко, защото те са напълно различни растения, въпреки че те растат и двете в сянка и частична сянка. Те могат да бъдат перфектно комбинират помежду си в съставите.
- И някой друг замесен в хибридизация Ligularia?
- Най-вероятно, да, но аз лично никой не е чувал.
- Растенията с пъстри листа доста трудно да се поберат правилно в цветната градина - те не разполагат с естествен вид, понякога твърде екстравагантно. Какви правила ще помогне да се избегне сайта превръща в юрган?
- Точно както с домакините, това е проблем на здравия разум: това е необходимо, за да може да се използва пъстра растения като светли петна, разумно разпределени между тъмни петна. И избегне съседство пъстри растения с много по-различна растителност. Но това е въпрос на вкус, винаги решен дизайнер - последната дума за него (или нея). Използвайте градински растения с пъстра листа не е лесно, там са нужни чувство за мярка и художествен вкус.
- пристанищата е цялостния вид на Ligularia то цъфти?
- Аз обичам себе си цветя Ligularia, най-вече защото те цъфтят в края на лятото, когато градините с трайни насаждения, често изглеждат като в продължение на няколко пуста. Жълтите цветове Ligularia и в унисон с най-зелените и бордо листата на някои сортове. Що се отнася до пъстри, това се случва, че някои градинари не обичат цъфтеж, и те отреже стебла цвете.
- Вярно е, че през зимата издръжливост Ligularia ли е по-различно? Ние в района на Москва се случва, че някои тенденции са убити през зимата.
- Ние имаме едно и също нещо се случва в сериозността на нашите зими. Понякога, след тежка зима, някои Ligularia есен, независимо от толерантни сортове.
Има ли провал -Byvayut - растение (или клас), което ти се възхищавам, остава непотърсени на пазара, които се продават слабо?
- Това се случва много рядко, защото Ligularia, че ние сме пускането им на пазара, показано по-рано в нашите градини и да се умножават, ние само тези, които са много популярни сред посетителите.
- Какво се случва в света на събиране на декоративни трайни насаждения?
- Тъй като нашата вегетационен период е кратък, зеленина играе толкова важна роля, тъй като цветята. Листа има и предимство - тя запазва своята красота през лятото. Той отдавна разбрах японците, те отдавна предпочита цвят на листата, доказателство - на своите прекрасни и уникални градини.
- Що за култура може да участва в intergeneric хибридизацията с Ligularia? Можете да ги пресече с представители на други родове, като Kakalia akanitolistnoy (Syneilesis (Cacalia) aconitifolia)?
- Не знам. По принцип е възможно кръстосване на генетично близки видове, което е, принадлежащи към едно и също семейство. Д-р Ито Toiki доказа го пресече тревисти и дървесни божури на. Аз самият е бил успешен междувидова хибридизация - получите нулата `Озирис Fantaisie`С една от разновидностите на Ligularia японски.
- Серж, и вие участвате в експедициите на ботаническите да намерите обещаващи нови растения?
- В моята страна - разбира се. И ако ме покани, аз с удоволствие ще пътува и твоя. Благодарим ви за проявения интерес към работата ми и да ми растения. Ще се радвам да ви видя в моите градини и оранжерии, ако дойдете в Квебек.
- Ligularia Vorobyova
- Ligularia Уилсън
- Ligularia Виха
- Ligularia Kempfer
- Ligularia palchatolopastny или плавателна ципа
- Ligularia Angustifolia
- Ligularia Tangut
- Ligularia Хес
- Ligularia Фишър
- Ligularia Хес
- Ligularia macrophylla
- Ligularia palchatolopastny или плавателна ципа