ProSadGuru.com

Ириси: Интервю с селекционерът Ричард Кайе

Ричард Кайе

Ричард Кайе - най-известните селекционера ириси в Европа, носител на медали Varbutona за неговия принос към проучването и популяризирането на ириси. Той успешно продължи семейния бизнес, започва още през 1892 г., създавайки понякога истински шедьоври.

- Г-н Кайе, създаването на сортове - много работа, с много нюанси. Това, което се обърне внимание?
- В допълнение към визуален ефект и цвят първото нещо, което забелязвам - качеството на растителността и цъфтежа, цветни пропорции, на какво равнище на взаимно са пъпките, броят на пъпки и цветя. Типично липса на Ремонтантна сортове - са тясно натиснат един към друг пъпки, в резултат на което те не могат да се отворят и качествено краче оказва нестабилна.

Галерия ириси Ричард Кайе

- Трябва ли да се актуализира събирането, подмяна на стари сортове?
- 70% от нашата колекция е заета от американски и австралийски сортове. Всеки път, когато погледнете в каталози, аз се чудя: ако имам подобен завод? След 5 години, половината от мен, като правило, изхвърлите - ако централата не показва нищо ново, ако тя е грозна, тя е слаба растителност - това се случва, какво да правя. Каквото и да са пристрастени, балансът трябва да се поддържа във всяка колекция - не 150 синьо и жълто 20, но, например, 60 сини и 40 жълти сортове.
- разновидности на Australian избор в нашата късно разцвет слабо подготвени за зимата. Как си?
- Във вашата страна е по-добре да се избегне сортове, разработени в райони с топъл климат. Опитайте се да си купите повече от ранните сортове, те имат време да се подготвят за зимата. Например, ние доставяме на нашите заводи във Финландия, но не мога да кажа, че всички наши сортове се чувстват добре в студени условия.
- дали сортът се отделя в красива зеленина, че е нещо, за да видите, когато растенията пъпка?
- Ние не се извършват такива експерименти, но има и няколко американски пъстри сортове. Листата на ириси - като цяло слаба точка по отношение на декорацията. Основният проблем, прошарени разновидности - цветовете са неестествени. Днес, доминиран от бели цветя, листа утре ще бъде като на зебра, а след това отново подкрепи зелени листа - признак не спаси от година на година, и растението е по-скоро като възпалено.
- не ирис запазва изисканата си пресъздаване на цветовете меристем?
- Shades са стабилни, но не всички. Вегетативно размножаване на ириси-лесно и евтино меристем. Сега, ако ирисите са били продадени в същия мащаб като розата&hellip- защо не? Но ириси, че способността за нормалното възпроизводство, че докато меристемата е напълно ненужно.
- Ще има ли някога голобрад ириси като красиви и светли като Луизиана?
- Shades luiziantsev невъзможно да се повтаря, очевидно. За мен предимството на ириси расте - само своята простота. Можете, разбира се, за да получите най-новите редките сибирски ирис жълти цветове, но тъй като те са трудно да расте, но е лесно да се откажа, защото растението може да бъде лесно да се загубят, ако не разполагате с много опит.
- Как да се изявят обратим клас, независимо дали те мода отива?
- Ние не забележите голямо търсене за контрастен обратим клас по-скоро преувеличени шум. Но в същото време много популярни ириси група Broken Flowers (счупени цветове) - например, `Millenium`, `GNU сините`. По-рано, някои колектори мислят, че е вирус. Но през годините на наблюдения ние сме дошли до извода, че тази мутация. I отглеждат около 20 такива видове. Не всички от тях са лесни за да успее в самоусъвършенстването, те имат нередовен растеж - една година от завода много добре, а в следващия - не. Макар че аз може да се види, че и те са нередовни цъфтежа - за тях, за да гледате.
- дали животновъдите работят върху сортове, устойчиви на развъдните бактериоза?
- Аз не съм сигурен, за съжаление. Ириси като сухи условия, така че този проблем ще преследват растенията се поставят в мокри условия. Повечето съвременни американски сортове от най-красивите в влажен климат са засегнати

- Как се чувстваш за препоръката за подобряване на храненето на азот във фазата на образуване на странични стъпки?
-Аз не бих го посъветвал да го направят. По мое мнение, напротив, по-добре е да се направи бедните на азотното торене, включително фосфор и калий, със съотношение NPK 1: 2: 3.
- Участвате ли в съдийството на състезания? Какво е конкретни страни?
- Да, съдия в Италия, но не много често се говори съдия или арбитър, защото изпратя ириси с конкуренцията (в Германия и Русия, САЩ, Франция). Разликата в съдийството, разбира се. Във Великобритания, например, не ми харесва гофрирани сортове, има доста модерни, те като естествен вид на цветето. Аз си сътрудничи с руското общество на ириси - международния конкурс на нашата ирис сорт `МоскваRavissant`Получих медал през 2010 година. През 2010 г. в Мюнхен клас `Ciel et Mer`Има На първо място, and`Преврат де Soleil` Бях в трети. клас "Ciel et Mer` Той е маркиран на конкурса във Флоренция. Две разновидности на колекцията за 2010 г. "Роза де ла Vall д`Импресии де Jouy`Достигна до финала на конкурса за най-добър завод в Челси. За първи път в историята на двете постижения подбор от Франция имаше шанс да се конкурират с осемнадесет английски новости.
- Какви са предпочитанията в Русия?
- Ако знаех, щях да спечели всички състезанията!
- Всяка година животновъдите не се уморяват да ни изненада. Какво е сега основните тенденции?
- Планк декорация - то винаги е личен рекорд, така че много посоки. Например, има вече Американски сорт с венчелистчета supergofrirovannym ръб - `военноморски сили`. В момента има 20 години ще получи бял ирис със синьо-черна широка граница и има степен на `Фаянс де Gien`. Друг вариант - изключително тесен ръб сорт `основен`. Брада, се превърна в малки листенца като разнообразието `апостроф`(Серия космическа епоха). На листенца може да бъде графични изображения - `Ravissant`, `чл Deco`,` Clownerie`. Наскоро изцяло нов ефект: изготвяне на брадати ирис, японски ириса като - тя скоро ще отидат за възпроизвеждане.
- Какви са цветовете на такава богата палитра от цветове ириси са най-популярни с теб?
- Pink сега е писък на модата. Първите варианти, получени в края на 50-те, но те са доминирани от нюанси на варена сьомга, от които мнозина биха искали да си тръгне. Харесва ми от време на време на студените цветове розово `Каприз де Star`, `Cameo Wine`,` Dreamsicle` . Топлите цветове са успешни в различни комбинации: `патина`- вкусна маслиново кафяво,`табак Blond`- рядко бронз, слънчево `Тур дьо Франс`Необичайни в бежово `Chateau d`Auvers сюр Oise` . В едно цвете може да бъде залято и лилаво-розови и мандарина, както и в клас `Dame де Coeur`. От желязо, по мое мнение, една от най-успешните и впечатляващ - `обсидиан`. Харесвам ярки и наситени цветове: `Полуфабрикати Cayeux`,` Jacques Coeur`. Искам да се получи чисто черно и бяло, без примеси - те винаги са по-малко стабилни, за да гледате. Аз също имам големи надежди за зелени нюанси.
- Възможно ли е зеленикав оттенък в ириси!?
- Да, това е новата ми любов. Аз вече имам разсад, на която се вижда листенца Zelentsy ясно. Между наблюдението на регистрация и продажба разсад сортове може да отнеме до 10 години. Един цвят, не е достатъчно да се работи усилено и върху формата. Така че чакаме, а ние ще ви изненада.
- Възможно ли е да Ирис цвете на френски флаг - синьо, бяло, червено?
- Никога през живота си няма да е червен ирис. Въпреки, че ... две мутации, разумно работни селекция - и всичките ми никога няма да се превърне в прах.

Рецептата за успех на Ричард Кайе

• Пътят от идеята до разновидности: до 10 години.
  • Опрашване: годишно 400-1600 зависимост от избраните комбинации. Всяка комбинация може да се повтаря 3-4 пъти, за да се елиминира влиянието на неблагоприятни фактори.
  • Работа ръце през сезона опрашване с Кайе в областта на работа от 6 до 30 асистенти, част от капитана на операциите се извършва.
  • Култури: всяка година около 20 хиляди семена от началото на август до края на септември се сушат в малка кутия, а след това се засяват в саксии. През зимата, поставени саксии в отделението на хладилника - за поникването на семената трябва студен шок. Процентът на покълване - около 50%.
  • Наблюдение на разсад, отхвърляне неуспешно: 4-5 години.

Благодарим Ви, че Ричард и Кайе Пресслужбата Стопанска мисия ЮБИФРАНС за помощ при подготовката на материала IRIS-CAYEUX.COM

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

Блясък и лукс ирисиБлясък и лукс ириси
ИрисиИриси
Отглеждане на ирисаОтглеждане на ириса
Iridodiktiumy - луковични ирисиIridodiktiumy - луковични ириси
Ириси: посадъчен материалИриси: посадъчен материал
Ириси - засаждане и грижи, сортове, отглежданеИриси - засаждане и грижи, сортове, отглеждане
Ден на френския пейзаж в Abrau-DursoДен на френския пейзаж в Abrau-Durso
Японски ирисиЯпонски ириси
Как да расте ирисиКак да расте ириси
Трябва ли да се намали обраслите ирисиТрябва ли да се намали обраслите ириси
» » » Ириси: Интервю с селекционерът Ричард Кайе
© 2022 ProSadGuru.com